Sadece Fantastik Bir Destan Mı?

“En sevdiğin ne varsa hepsini bırakacaksın;

bunun gurbet yayının attığı

ilk ok olduğunu anlayacaksın.

Başkasının ekmeğinin ne denli tuzlu,

başkasının merdiveninden çıkmanın

ne denli zor olduğunu göreceksin.”

Dante sürgün edilerek bir bakıma edebi hayatına başladı. İtalya yaşadığı dönemlerde devrimler bakımından karışıktı. Dante ise bu karışıklığın içinde kaybolup kendini çok sevdiği Floransa’dan uzakta buldu. Af çıkmasını beklerken sürgünü ölüm cezasına dönüştürülen Dante çözümü kaçmakta buldu. Hayatının aşkını 1290 yılında kaybettikten sonra kendini yasa boğan Dante Vita Nuova adlı eserinde kendine bir söz verdi. Beatrice hakkında kimsenin daha önce söylemediği şeyler söyleyecekti. Omuzlarında bu yükün ağırlığı ile ölüm cezasından kaçtı. 1307 yılında Komedyayı yazmaya başladı. (İlahi sıfatı sonradan eklendi)

Peki Dante neden İlahi Komedyayı yazdı? Neden aşkını hepimizin bildiği şekilde önümüze sermedi?

Bizler her ne kadar Dante’yi Dante yapan şeyin eserleri olduğunu düşünsek de aslında Dante’yi Dante yapan Beatrice ve ona duyduğu aşktır.

Dante kendine verdiği sözü gerçekleştirmeliydi. Herkes olamazdı. Beatrice hakkında herkesin yazabileceği şeyler yazamazdı. Beatrice’in ölümünden sonra kendini sadece aşkına ve dinine adadı. Tanrıya yaklaştı.

“Ölmemiştim ama diri de değildim; bir nebze aklın varsa tasarla ne hale geldiğimi, yaşamla ölümden yoksun kalınca…”

Yaklaştıkça kendini oraya ait hissetti. Ve bir gece kendini o meşhur ormanda buldu.Günahkarlık ormanını temsil eden ormanda Dante Vergilius ile karşılaştı. Böylece cehenneme yolculuğu başladı.Ama Beatrice nerde?

Beatrice, cehennem ve araf yolculuğu bittiği anda gelir. Dante cehennemi ve arafı Beatrice’e layık göremez ve onu cennet boyunca yanında bulur.

Dante İlahi Komedyayı asıl amacı Cennet olarak yazdıysa bile en çarpıcı kısım Cehennemdir. Cehennem dibine doğru inildikçe daralan bir çukurdur ve bu çukur düşmüş melek Lucifer’ın düşerken açtığı çukurdur ve cehennemin sonunda Lucifer buza gömülü bir şekilde görülür. Cezaları Tanrı belirlemez. Cezalar insanların kararlarıyla yaptıkları hatalarla belirlenir.

Dante burda ne anlatmak istedi? Amacı sadece o dönemlere damga vuran bir destan oluşturmak mıydı?

Elbette hayır.Çok uzağa gitmeye gerek yok aklına küçük bir yolculuk yap şimdi.Hayatını düşün.Senin de seçimlerin,düşüncelerin,kararların hayatını yönlendirmiyor mu? Ödüllerine kavuşup cezalarını çekmiyor musun?

Eğer İlahi Komedyayı okuduysan ama fantastik bir kitap olarak anladıysan ya da kitap satan herhangi bir yerde görüp saçmalık bu diyerek geri bıraktıysan bir şans daha ver hadi. Detaylarına indiğin an içindeki saf aşkı, masum duyguları,hayat tecrübelerini görebilirsin.

Bunu ayın haftanın ya da günün hangi kısmında okuyorsan o anın güzel geçsin…

Leave a comment